Zonele de excludere de pe hărțile Timflow au fost actualizate cu pădurile virgine

1 iulie 2019

Hărțile GPS de pe portalul Timflow indică acum pădurile virgine și cvasi-virgine, suplimentar față de parcurile naționale care sunt în continuare marcate cu poligoane verzi.

Ca parte a planului de acțiune pentru un lanț de aprovizionare sigur și sustenabil, HS Timber Productions a introdus în aprilie 2017 sistemul Timflow, prin care sunt monitorizate toate camioanele ce livrează buștean la fabricile de cherestea operate de grup în România. Astfel, platforma www.timflow.com prezintă hărți GPS ale tuturor rutelor parcurse de camioane, de la punctul de încărcare până la poarta fabricii.

În România, pădurile cu valoare ridicată de conservare sunt puse sub protecție în grade diferite, iar recoltarea este limitată sau chiar interzisă. De pildă, în cazul parcurilor naționale, legislația din România permite recoltarea materialului lemnos în anumite zone (așa-numitele „zone tampon”) și în anumite condiții (în cazul dezastrelor naturale). Pădurile virgine și alte arii de protecție integrală sunt excluse prin lege. Însă HS Timber Productions și-a asumat în mod voluntar o politică strictă de excludere a tuturor transporturilor provenite din parcurile naționale.

Din aceste motive, hărțile Timflow sunt marcate cu ajutorul culorilor pentru a indica toate aceste zone excluse din lanțul de aprovizionare al companiei. Parcurile naționale sunt marcate folosind culoarea verde, iar pădurile virgine și cvasi-virgine sunt marcate cu roșu. Includerea poligoanelor corespunzătoare pe hărțile GPS asigură un control sporit al conformării furnizorilor atât cu cerințele legale în vigoare, cât și cu politica mai strictă a companiei.



Poligoanele roșii sunt interzise: lemnul din aceste zone este exclus din lanțul de aprovizionare.

Timflow include date oficiale pentru care sunt folosite documentele publicate de Guvernul României. După ultimele actualizări din luna mai 2019, Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasi-Virgine din România conține acum aproape 7.000 de hectare de păduri virgine și mai mult de 22.000 de hectare de păduri cvasi-virgine.

Catalogul este rezultatul unui proces de durată și va fi actualizat în continuare. În fiecare an, Guvernul României evaluează noi suprafețe forestiere. „Pădurile României găzduiesc o biodiversitate uimitoare, mii de specii ocupă suprafețe extinse în pădurile neatinse de pe lanțul carpatic,” a spus Michael Proschek-Hauptmann, Head of Compliance and Sustainability, Grupul Schweighofer. „Timflow le protejează căminul – dacă știi exact de unde vine lemnul, poți exclude cele mai sensibile habitate din lanțul de aprovizionare, astfel încât să nu fie afectate de activitățile umane,” a mai adăugat acesta.

Hărțile GPS de pe portalul Timflow indică acum pădurile virgine și cvasi-virgine, suplimentar față de parcurile naționale care sunt în continuare marcate cu poligoane verzi.



Înapoi